torstai 23. helmikuuta 2012

Viini- ja juustotasting

Lähi- ja luomuruuan verkkokauppa
Makumaku
ja

Makumakuun törmäsin ensikertaa viime syksynä ruokamessuilla. Joulun alla tilasin luomukinkun ja perunoita. Osa tuotteista on aika hintavia, mutta osa taas ihan kohtuullisilla hinnoilla. Joskus pitäisikin tehdä uusi tilaus.

Liityin Makumakun postituslistalle ja kävin painamassa Facebookissa myös tykkää-painiketta, joten nyt saan tietoa tarjouksista, uusista tuotteista ja tapahtumista.
Wineserver-viiniklubiei ole minulle entuudestaan tuttu. 
Luomuviinit valitsi ja esitteli viiniklubin Tomi Naarvala ja suomalaisten pienjuustoloiden juustoja maistatteli ja esitteli Hakaniemen hallin Lentävät lehmät -juustokaupan Hanne Hirvonen. Illan aikana maistelimme viittä luomuviiniä ja yhtä biodynaamisesti viljellyistä omenoista valmistettua ranskalaista omenasiideriä. Juustoja oli neljää erilaista. Tarjolla myös tyrni- ja mustaherukkahilloa sekä patonkia.
Maistoimme kaikkia juustoja kaikkien viinien ja siiderin kanssa. Tässä esittelen nyt ne suositellut juusto-viiniparit.

Maistelu aloitettiin Mouhijärven
Herkkujuustolan
Heidillä (valkohomejuuston tyyppinen mieto erikoisjuusto, joka on valmistettu lehmän maidosta. Juusto sopii leivän päälle, ruuan valmistukseen ja juustotarjottimelle. Se on lisäaineeton ja laktoositon herkku!
"Ainekset: pastöroitu maito, hapate, juoksute, suola
Suolapitoisuus:1,24%
Rasvapitoisuus: 26%
Energiaa:1389kJ/100g
Kypsytysaika: Vähintään 3 viikkoa"

Laseihin kaadettiin
Cono Sur Brut -kuohuviiniä. En ole aikaisemmin nauttinut juustoista kera kuohuviinin. Kuulun siihen tyypilliseen suomalaiseen ryhmään, joka juustoilla herkutellessaan kaataa lasiin punaviiniä. Euroopassa valkoviini on paljon käytetympi juoma juustojen kanssa. Ylipäätään Suomen juustokulttuuri on vielä kohtuullisen nuorta, joten eiköhän meidänkin tavat hiljalleen eurooppalaistu/kansainvälisty :)

"Cono Sur Brut
 Viiniin käytetyt rypäleet tulevat Bio Bion alueelta Quiltraman –nimiseltä tilalta. Tarhat ovat ns. 3 vuoden mittaisessa siirtymävaiheessa ennen luomusertifioinnin saavuttamista. Maaperä tarhoilla on erittäin mineraalipitoista punaista savea, joka tuottaa rypäleisiin korkean hapokkuuden. Köynnökset ovat yli 20- vuotiaita.
30% viinistä (Chardonnay) on kypsynyt 2 kk ajan ranskalaisesta tammesta valmistetuissa, aikaisemmin käytössä olleissa tynnyreissä. Tämän jälkeen viini on sekoitettu ja toinen käyminen on toteutettu terästankissa (Charmat menetelmä) ja viini ikääntyy paineistetussa tankissa oman hiivasakkansa kanssa 3 kk ajan intensiivisten kuohuviinille tyypillisten leipäisten ja hiivaisten aromien uuttamiseksi (autolyysi).
Sopii aperitiiviksi, seurusteluun sekä kepeiden alkuruokien tai äyriäisten kera nautittavaksi. Kuiva kuohuviini on myös erinomainen valinta täytekakun tai muun makean piiraan kanssa jälkiruokajuomana.
chardonnay 95% riesling 4% pinot noir1%
Alko 9,99€"

Pidin makuyhdistelmästä Heidi/kuohuviini. Kuohuviini sopi mun makuhermoon ehkä vielä paremmin
 Kolatun Waldemar-vuohenjuuston kanssa. Se on Cheddarrin tyyppinen
kova juusto, jonka kypsytys kestää n. 6 k "k. Kuttucheddar Waldemar kuuluu juustojen aatelistoon. Salaisella reseptillä valmistettavasta ja pitkään kypsytettävästä cheddarista saa maistuvan keiton tai kuorrutuksen. Kermainen, suussa sulava, vuohenmaidolle tyypillinen melko hapan maku.
Laktoositon, I-luokkainen, kova, täysirasvainen sisältä kypsytetty juusto. Ainekset:pastöroitu vuohenmaito, juoksete, hapate, säilöntäaine E252
Ravintosisältö/100g:
energiaa 1590kJ/379kcal
proteiinia 28g
hiilihydraattia0,6g
rasvaa 30% painosta
suolaa 1,3 % painosta"
Juusto valmistetaan somerolaisella juustolalla, ja oli ehdottomasti mun suosikkijuusto. Pidän ylipäätään paljon vuohenjuustoista.

  Juuston kanssa maistelimme
Cono Sur Organic Savignon Blanc -valkoviiniä, joka kutkutti makuhermoja mukavasti Heidi-juuston kanssa, mutta maistui myös vuohenjuustonkin seurana.
"Viiniin käytetyt rypäleet tulevat San Antonion laaksosta läheltä tyynen valtameren rannikkoa. Viinin valmistuksessa ei ole käytetty tammea.
Raikkaan hapokas valkoviini sopii aperitiiviksi sekä seurustelujuomaksi. Parhaimmillaan viini on erilaisten raikkaiden salaattien, vaaleiden kalaruokien ja äyriäisten kumppanina.
alkon tilaustuote 9,14€"

Cono Sur on vuonna 1993 perustettu dynaaminen viinitalo, joka on rohkeasti lähtenyt tuottamaan innovatiivisia ja luonteikkaita viinejä. Cono Sur on Chilen nopeimmin kasvava viinitalo. Viinintekijä Adofo Hurtado on palkittu useana vuonna Chilen parhaaksi viinintekijäksi.

Mouhijärven Herkkujuustolan juustoista maistelimme vahvaa Vilhoa 
Cono Sur Organic Pinot Noir
-punaviinin kanssa. Ehkä viinissä olisi voinut olla hiukan enemmän potkua, mutta makuyhdistelmä ihan ok.
"Viiniin käytetyt rypäleet tulevat Colchagua laaksosta Cono Surin kotitilalta Chimbarongon kylästä. Chimbarongo tarkoittaa paikallisten Mapuche-intiaanien kielellä ”sumuista kylää”, joka kuvaa alueen ilmastoa. Kylmistä öistä johtuen aamuisin esiintyy usein sumuja, mutta lämpö nousee reilusti iltapäivisin. Suuret lämpötilaerot ovat omiaan tuottamaan mehukkaita, raikkaita ja erittäin aromikkaita Pinot Noir viinejä. 40%viinistä on kypsytetty ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä 10kk ajan.
Runsaan hedelmäinen, keskitäyteläinen ja tasapainoisen hapokas punaviini sopii monenlaisten ruokien kumppaniksi. Esim.grillattua tai paistettua porsasta, kanaa tai tonnikalaa. Myös useat lämpimät kasvis- ja sieniruoat, yrttiset kypsät lihat ja kermaiset pastat toimivat erinomaisesti.
pinot noir 100%
alko 9,48€"

Mouhijärven Vilho(Appenzeller-tyyppinen  kypsä juusto, sopii leivälle,
fondue´hyn ja juustotarjottimelle. Vilho on puolipehmeä, laktoositon ja lisäaineeton lehmänmaitojuusto.
"Ainekset:pastöroitu maito, hapate, juoksute, suola
Suolapitoisuus:1,4%
Rasvapitoisuus:27,7%
Energiaa:1501kJ/100g
Kypsytysaika:vähintään 3 kuukautta"
Mielestäni maukas hyvä juusto, jonka kanssa viinivalinnan onnistumisella on väliä :D

Neljäntenä "parina" maistelimme Peltolan Blueta(sinihomejuusto) sekä
Dow´s LBV Portviiniä, jotka sopivatkin hyvin keskenään yhteen. Blue on valmistetu Peltolan tilan lehmän maidosta. Lehmät saavat ravinnokseen vain luomuviljeltyä puna-apilaa, jasiksi
 juustossa on myös tavallista enemmän Omega-3-rasvahappoja.
"Peltolan Blue on Roquefort-tyyppinen maukas ja herkullinen sinihomejuusto. Sen lempeä, täyteläinen maku ja hienostunut, viipyvä aromi sopivat erinomaisesti esimerkiksi juustotarjottimelle, jälkiruokiin , ruuanlaittoon sekä viinin kanssa nautittavaksi. Juuston rasvapitoisuus on 315 ja suolapitoisuus 2,5%."


Dow´s LBV Portviinistä saamassamme monisteessa sanotaan:
"Dow´sin omistaa Symingtonin perhe jo neljännessä sukupolvessa. Vuonna 1798 perustettu yritys on ensimmäinen portviinituottaja, joka investoi laajasti premium-viinitarhoihin Douron alueella. Viinitarhat Quinta da Senhora sekä Senhora da Ribeira tuottavat Portugalin parhaimpia portviinejä.
Tarhat ovat ns. 3 vuoden mittaisessa siirtymävaiheessa ennen luomusertifioinnin saavuttamista. Vuoden 2011 vuosikerta on luomusertifioitu.
Vuosikerrallinen late-bottled-vintage portviini viettää 2 vuotta tammitynnyreissä ja kypsyy sen jälkeen pullossa kunnes on 4-6 vuoden ikäinen. Pullotuksen aikana Dow´s LBV on kypsynyt ja on valmiina juotavaksi.
Syvä punainen väri. Tuoksussa viini on samettisen pehmeä, sävytettynä intensiivisillä marjojen aromeilla. Maku on rikas ja tiivis, siitä löytyy tummien hedelmien sävyjä ja tummaa suklaata, ryhdikäs pippurisuus ja hienostunut hapokkuus miellyttää ja antaa raikkaan säväyksen. Jälkimaku on pitkä ja, Dow´sn tyylille uskollisena, hieman kuiva ja ryhdikkään napakka.
Voidaan nauttia seurustelujuomana, mutta on erinomainen kypsien, kovien juustojen kanssa, joista perinteisin on kypsä cheddar. Kruunaa suklaisen jälkiruuan etenkin, jos on käytetty tummaa suklaata."


Maistoimme vielä erästä valkoviiniä ja ranskalaista luomusiideriä, johon ihastuin. Ihana aito omenan maku, namsk. Illan aikana saimme tietoa juustojen kypsytyksestä, luomuviineistä sekä suuntaviivoja mitkä juustot sopivat minkäkinlaisien viinien kanssa nautittavaksi. Kirjoittelen vielä ehkäpä toisen postauksen, jos vaan kiinnostusta riittää. Nyt kuitenkin alan olla täynnä tappelua tämän postauksen kanssa :P Sain tämän jo valmiiksi kun yhteys katkesi ja loppusanat jäivät tallentumatta :(


En ole mikään viinien enkä juustojenkaan asijantuntija, vaikka tykkäänkin herkutella molempia silloin tällöin yhdistellen. Lähdemateriaalinani olen käyttänyt tapahtumassa jaettua monistetta ja kaikki lainauksissa olevat tekstit on monisteen antia. Kaikkia esiteltyjä juustoja voi ostaa Makumakun verkkokaupasta ja Herkkujuustolan sivuilta löytyy heidän juustojensa jälleenmyyjät. Suosittelen tutustumaan ja maistelemaan. Rakastan pientuottajien tuotteita, näin myös juustojen kohdalla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, tässä oli hyvää tietoa, en minullekaan olisi tullut ekana mieleen yyhdistää kuohuviiniä ja juustoja. Minä en myöskään ole mikään viiniasiantuntija, kiva itse kokeilla mitkä raaka-aineet sopivat yhteen.

    VastaaPoista
  2. Täytynee sanoa, että minullekin kuohuviini ja juusto oli uusi tuttavuus, eikä yhtään paha. Minä ja mieheni olemme maistelleet juustoja ja viinejä aika paljon, yleensä punaviinin kanssa. Nyt juusto-viini tastingissä kokeilimme valkoviinejä juustojen kanssa ja yllättäviä makuelämyksiä saimme kokea. Mielenkiintoinen ilta.

    VastaaPoista