lauantai 26. tammikuuta 2013

Kahvipusseista askartelua

Marraskuussa opettelin kahvipusseista askartelua. Opin tekemään neliönmuotoisia ruutuja joita voi sellaisenaan käyttää pannun alusina tai useammasta ruudun ommella yhteen ja tehdä kassin. Itselläni työn alla on edelleen 14 ruutuinen kassi. Neuloosi on ottanut yliotteen kahvipussiaskartelusta, mutta ajattelin nyt esitellä tämänkin käsityömuodon. Ja lupaan laittaa valmiista kassista kuvan blogiin kun kassi valmistuu.

Kahvipussiaskartelu vaatii paljon tyhjiä kahvipusseja. Yhteen ruutuun niitä menee kolme. Jos touhusta kovin innostuu kannattaa pyytää lähiympäristönsä ihmisiä säästämään pusseja avuksi. Itse sain pusseja kaveriltani, joka taidonkin minulle opetti.

Ensiksi kahvipussi leikataan neljään osaan
Toki kannattaa leikata useampi pussi kerrallaan ennen kuin siirtyy seuraavaan työvaiheeseen.


Kun kahvipusseja on leikelty riittävästi aletaan suikaleita taittelemaan. Suikale taitellaan molemmilta reunoiltaan oin kolmasosa sisäänpäin. Näin saadaan suikaleiden reunat piiloon.


Yhteen ruutuun menee 12 taiteltua suikaletta. Ne pujotellaan lomittain keskenään siten, että syntyy ruutukuvio. Eli pystysuoraan tulee kuusi ja vaakasuoraan kuusi suikaletta. Pujottelussa on oltava tarkkana, että kaikki suikaleet menevät vuorotahtiin yli ja läpi...

Ne jotka näkevät voi valita punontavaiheessa samanvärisiä paloja tai jopa saada kahvipannun kuvan yhdistelemällä suikaleita oikein. Itselläni pitäisi olla joku näkevä koko ajan paikalla, jos haluaisin onnistua tekemään niin hienon kassin. Tyydyn nyt tällä erää siihen mitä sattuu käsieni kautta syntymään :D

Kun ruutu on valmis taitoksia vielä fiksataan vetämälläniistä joidenka päistä päästään ompelemaan. Ompelua helpottaakseen ne vedetään hiukan ylikorostetusti ulospäin. Jos ruudukosta halutaan pannun alusta kiskonta jätetään väliin. Mielumminkin halutaan reunat tasaisiksi ja tiiviiksi.

Kun alan ommella, palat asetellaan vastakkain tyyliin uros-naaras vastakkain. Eli ulommaista vastassa on syvänne :D Äh, en osaa selittää. Ajatuksena on kuitenkin ettei saumaan jää aukkoja.


Käytössäni on tylppäneula vai kanavaneula-nimelläkö se virallisesti menee. Lankana on vanhojen ulkovalojen johtoa. Johto saattaa sujahtaa ilman neulaakin, mutta kyllä se nopeuttaa ompelua, joten on hyvä apuväline.

6 kommenttia:

 1. Hei kiitos Heidi kun oot tämmösen selkeen kuvallisen ohjeen laittanu tänne näistä kahvipussijutuista! Mulla on kertyny noita pusseja kauheet määrät kun en oo hyvää ohjetta löytäny mistään nii on jääny tekemättä, mutta nyt sain ekan pannunalustan tehtyä tämän sun ohjeen avulla :D Terveisin serkkusi Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kylläpä Tanja palautteesi ilahdutti minua <3 Facebookissa sain samanlaista palautetta, joten postaus onnistui. Aina kun kuvien kanssa touhuaa vähän jänskättää miten kirjoitus ja kuva vörkkii yhteen. Mahtavaa jos tästä ohjeesta saatte oikeasti irti jotain, ja pystytte kahvipusseista askartelemaan. MAHTAVAA!

   Poista
 2. Erittäin hyvä ohje!!!!! KIITOS PALJON! SPASIBO!

  VastaaPoista
 3. Paljon on suikaleen leveys tai miten jaoit? kun jaoin pussin neljään niin 6x6 suikaleet neliö ei mahdu ja mun 5x5 suikaleinen on sit liian harva et on niitä reikiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asta,
   Leikkasitkopohjan pois ?
   Minullakin oli haaste alkuun saada 6x6 neliö, nyt onnistuu ja on napakka. En vielä osaa muodostaa 'kuviota', laitan mitä tulee ja vaihtelen sauman paikkaa.
   Kiitos Heidi ohjeesta.
   Pirjo

   Poista
 4. Anteeksi kun en ole aiemmin vastannut Astan kommenttiin. En ole mitannut centtejä, mutta tosiaan pohja leikataan ensin pois ja sen jälkeen vasta pussi kuuteen osaan.

  VastaaPoista