lauantai 7. tammikuuta 2012

Kehoni opettaa veden juonnin tärkeydestä

Syyskuussa kirjoitin postauksen
Siinä pohdin mistä tunnistaa todellisen treeniväsymyksen laiskamadon nakerruksesta jne.
Mielestäni aiheeseen on hyvä palata aika-ajoin, sillä oman kehonsa viestien kuuntelu ja niistä oppiminen on ehdottomasti avainasioita elämäntapamuutoksessa.
Nyt en kuitenkaan tutkiskele asiaa treeniväsymyksen kautta.
Mielenkiintoni on nimittäin tällä hetkellä painossani ja siinä miten kroppa reakoi riittämättömään nesteen saamiseen. Olen asiaan ennenkin kiinnittänyt huomiota, mutta en ole osannut asiaa analysoida. Tällä viikolla olen avokille tuota kuitenkin pohtinut vaa'alla hypätessäni. 


Painoni on nimittäin heitellyt rajusti torstaiaamuna hypätessä jopa 69.5 kiloon.  Voitte uskoa lukemien olleen aika shokki ja herättäneen masentavan fiiliksen. Jäin vittuunnuksissani kuitenkin pohtimaan asiaa ja tajusin tosiasian juomisestani. Keskiviikkona vietin rentoa kotipäivää tekemättä mitään erityisempää, lähinnä käsitöitä ja kotipuuhastelua.
Päivinä milloin mulla on asiakkaita, juon aina asiakkaiden välillä lasin vettä. Ja nyt kun niitä ei ollut, en myöskään vesihanalla juurikaan käynyt. Maanantaina lenkkeilin ja treenasin, joten nesteytyksestä huolehdin paremmin kuten tiistaina uinnin ja töiden myötä. Torstaina kiinnitin juomiseen erityistä huomiota ja paino oli tänäaamuna 68.8 kg. "Juomaharjotukset" ovat jatkuneet tänäänkin. Ei turhaan ihmisiä muistutella riittävästä nesteen saamisesta ja erityisesti veden juomisesta. Jos juo liian vähän, elimistö on pienessä stressitilassa jatkuvasti ja stressihormoonit ei ainakaan helpota painonhallintaakaan. 
Tällä nyt en tarkoita sitä, että veden juominen ratkaisee kaiken, mutta uskallan väittää riittävällä nesteen saamisella olevan vaikutuksensa myös laihduttamisessa. Kun elimistö saa nestettä aineenvaihdunta pysyy aktiivisena eikä elimistö pääse kuivumaan ja aineenvaihdunta hidastumaan.
Muistetaan siis juoda päivittäin riittävästi 2-3 litraa!


Olen jo pitkään vähentänyt pastan syömistä ja edelliskerrasta onkin aikaa. Tänään teimme ruuaksi kanapastaa luomutomaattikastikkeella ja täysjyväpastalla. Annokseni oli kohtuullinen ja siitä huolimatta mulla oli vähän ajan päästä hirveä nälkä. Tyhjiä, niin tyhjiä kaloreita tuli siis vetästyä. Ja nytkin, vaikka olen iltapalaksi vetässyt rahkaa banaanilla mua vaivaa nälkä. Pastasta tuli myös hetkittäinen ähky, joten pasta saa jäädä ruokavaliostani. Ilmoitin sen myös avokille, joka suhtautui asiaan rauhallisesti.
En yritä väittää etten ikinä pastaa söisi tulevaisuudessa, mutta ei se ole ensisiallakaan ruokalistallani :D


Vielä kun omasta kehostani oppisin miten vatsa toimisi normaalisti. Kärsin aina ja aina kovavatsaisuudesta enkä tunnu löytävän keinoja tilanteen helpottamiseksi. Terveys- ja kauneusmessuilla minulle esiteltiin Fitlinen (en tiedä kirjotetaanko noin) tuotteista, jotka ovat lisäaineettomia, ja jopa viikon käytöllä vatsa toimii normaalisti. Pitäisi ottaa tuotteista selvää ja kenties kokeilla. Joskus tuntuu painojumienkin johtuvan kovavatsaisuudesta. Painaahan se jätekin :D mitä sisällään panttaa :D
  
Olen saanut uuden lukijan
Tervetuloa Nti Tekosyy seuraamaan mitä Endorfiinista voimaa aikaan saakaan!

7 kommenttia:

 1. Kiitos tervetuloa-toivotuksista! :) Pitäisi itsekin muistaa juoda tarpeeksi. Sen juomattomuuden ihan oikeasti huomaa vaa'alla käydessä.
  Kesällä täytin aina edellisenä iltana kaksi 1,5l pulloa täyteen jääkaappiin, niin muisti/tajusi hyvin juoda sen kolme litraa päivässä. Pitääpä aloittaa taas sama homma. :)

  VastaaPoista
 2. Nti Tekosyy
  Mielestäni yleensä juon aika paljon, mutta välillä iskee aikoja milloin se jostain syystä unohtuu. Ja totuus taitaa kuitenkin olla etten läheskään joka päivä juo riittävästi, joten hyvä herätys asiaan painon kautta. Muuta selitystä en keksinyt asialle, sillä ateriat olivat tyyliin iso kasa salaattia ja falafeleja, rahkaa, hedelmiä tms. Ei siis mitään hirmulihottavaa... Ja eihän paino nouse kiloa yhdestä tai kahdestakaan "huonosta" ateriasta. Kyllähän se painon vaihtelu liittyy juurikin aineenvaihduntaan ja onko syönyt jotain nestettä kerryttävää jne, tai sitten jättänyt nesteen nauttimisen liian vähälle :D

  Ja mukavaa kun tulit lukemaan blogiani. Aina on kiva saada uusia lukijoita ja kommentteja!

  VastaaPoista
 3. Vesi vanhin voitehista. Työpöydälläni on aina joko vesipullo tai yrttiteetä mukissa, joten juotua tulee riittävästi, mutta kotona juon paljon vähemmän! Maanantai on yhtä vessassa hyppäämistä, kun viikonlopun (liian vähästä juomisesta johtuva) turvotus poistuu ja tilanne tasaantuu aina sen jälkeen! Miten voi olla niin vaikeeta??? Kiitos muistutuksesta.

  Ihan yhtä tärkeetä on kyllä kuunnella treenaamissa omaa kehoaan. Minä rikoin selkäni (josta jäi pysyvät vammat) sillä, että treenasin (kun se oli niin kivaa), vaikka selkä huusi jo armoa. Osa oppii vaan kantapään kautta...

  VastaaPoista
 4. Takaisin Minuksi
  Aivan totta, kyllä oman kehon kuuntelu ja sen viestien ymmärtäminen on tosi tärkeää myös liikkumisessa. Taitaa olla niin, että elämä on opintomatka omaan itseensä niin fyysisiin kuin psyykkisiinkin puoliin.
  Ja vaikka monen jutun tietää, ainakin luulee niin, silti moni asia on vaan käytävä kantapään kautta läpi.
  Sellasia jääriä sitä vaan ollaan :D

  Ja mukavaa kun piipahdit tänne lukemaan ja kommentoimaan!

  VastaaPoista
 5. Juu, pitäis muistaa hörppiä enempi. Homma hoituu töissä hienosti, kun tyhjennän vesipulloa alvariinsa, mutta kotona ja varsinkin täällä mökillä tuppaa valitettavasti jäämään turhan vähälle. Juomaan siis, tattis muistutuksesta! :)

  VastaaPoista
 6. Hih, näkyy olevan kaikilla sama ongelma :)
  Töissä on myös minulla aina lasi täynnä tai sitten juomapullo josta voi ohikävellessä hörpätä.
  Kotona juominen onnistuu joskus, joskus taas ei. Päänsärystä yleensä muistaa milloin ei...

  Kesällä tulee helposti juotua paljon enemmän kun on oikeasti jano, talvella se onkin paljon vaikiampaa.

  VastaaPoista
 7. Acata
  Muista juoda mökkeillessäs ja kotonakin :D

  Iive
  Liian vähän juominen taitaa olla aika yleistä.
  Syksyllä mitä kävin noilla terveys- ja ravintoluennoilla jokainen luennoitsija muistutti veden juomisesta ja kehotti kaivamaan vesipullon esille.
  On se jotenkin hassua, että varmasti meistä suurin osa tietää juomisen tärkeyden jne, mutta silti se vaan unohtuu. Kotona etenkin, jos ei tee mitään janoa kiihdyttävää, juominen jää liian helposti. Kesällä jano tulee helpommin ja juominenkin hoituu paremmin...
  No nyt meen juomaan jo jäähtyneen yrttiteen loppuun :D

  VastaaPoista