tiistai 15. marraskuuta 2011

D-vitamiini piristää

Viime aikoina olemme saaneet lukea paljon D-vitamiinin suositusannoksista, ja moni asiantuntija onkin sitä mieltä, että suositukset ovat liian alhaiset. Minun on myönnettävä, että en ole koskaan aikaisemmin huolehtinut lisäravinteilla D-vitamiinin saannista. Terveysmessuilta Terveyssiskojen standilta ostin Dlux3000 D3-vitamiinisuihkeen, joka imeytyy nopeasti suun limakalvoilta. Suihke on ainoa D3-vitamiinivalmiste, joka on mikroemulsoitu. Mikroemulsoinnin myötä d-vitamiini imeytyy välittömästi.  Valitettavasti en tiedä tarkalleen mitä tuo ”mikroemulsointi” tarkoittaa, mutta tuotetta olen käyttänyt maanantaiaamusta 24.10. lähtien. Pari-kolme aamua on mennyt unohtaen suihkauttaa sitä. Minulla ei ole myöskään kokemusta tabletteina otettavasta D-vitamiinista, sen vaikutuksista tai imeytymisestä. Joka tapauksessa huomaan olevani edellissyksyihin ja pimeän aikakausiin verrattuna paljon pirteämpi ja energisempi. Aamut eivät tunnu tuhottoman vaikeilta ja pursun energiaa ja iloa miltein koko ajan. Aamuteetä ja aamutietokoneilut pyrin  nauttimaan kirkasvalon läheisyydessä. Sytytän sen aina kun muistan ja siitäkin on selvästi apua, vaikka fyysisesti valoa en näekkään.  Toissaperjantaina olin unitutkijan luennolla, joka muistutti meitä sokeita valon tärkeydestä, vaikka emme sitä näe. Monet meistä ovatkin pimeässä ja melatoniinin kannalta se ei ole hyvä asia, sillä illalla nukkumaan mennessä onkin sen vuorokauden melatoniinit käytetty ja nukkumisesta ei tule mitään. Koen, että kirkasvalo, D-vitamiini ovat piristäneet ja tuoneet lisäenergiaa, mutta auttavat rytmittämään myös vuorokausirytmiä ja kutakuinkin melatoniinin tuotanto tapahtuu ajallaan. Tosin olen nyt syksyllä syönyt kiltisti myös melatoniinia. Jauhemainen magnesiumsitraatti on varmistanut rauhalliset jalat ja nukkuminen on ollut laadukasta. Nyt tuo jauhe on kuitenkin loppu ja aamuviidestä pyörin sängyssä. Uni painoi silmiä, mutta jalat piti omia bileitään. Seittemän jälkeen nousin ylös touhuamaan. Nyt on tiskikone pyörinyt,  pyykkikone valmiina, joten ei muuta kuin vaatteet kuivumaan. Harmaakuonon kanssa käveltiin 55 minsan lenkki jälleen kotitietä etsien :D   (10.50)  

  
Taannoinhan julkaistiin tutkimus, jonka mukaan vitamiinilisien syönti lisää mahdollisesti kuolleisuutta, tai ainakaan niiden syömisestä ei ole juurikaan hyötyä D-vitamiinia lukuun ottamatta. Ymmärtääkseni moni asiantuntija on arvostellut tutkimusta huonosti tehdyksi ja julkisuushakuiseksi. Itselleni tuli kieltämättä samanlainen fiilis, vaikka en mikään asiantuntija olekaan. Mielestäni vitamiini- ja hivenainelisillä ei tule korvata ruuasta saatavia ravintoaineita. Eli, ei sillä ajatuksella, että syönpä nyt näitä lisiä ja ruokailen muuten ravintoköyhää syötävää. Kyllä hyvinvointi lähtee hyvästä vitamiinipitoisesta ruuasta. Paljon kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Lisiä voi mielestäni käyttää nimenomaan lisänä tukemaan ja varmistamaan riittävä vitamiinin saanti. Viime aikoina olen pohtinut tosin lisien valmistusta. Monethan valmisteet ovat synteettisesti valmistettuja ja onko siten paras vaihtoehto. Nykyään markkinoilla myös luonnollisin mnetelmin valmistettuja lisiä. En ole asiaan perehtynyt, mutta kiinnostus asiaa kohtaan heräämässä/herännyt. Esim. jostain luin/kuulin b-vitamiinin valmistuksesta ja siitä, että siinä käytetään jotain… En muista enää mitä se oli, mutta jätti vastenmielisen tuntemuksen kutkuttelemaan mieleen. Ehkä jossain vaiheessa tutustun asiaan, koska mitä luonnollisemmassa muodossa saamme vitamiinit ja hivenaineet sen parempi. Olen alkanut suhtautumaan vähän epäillen myös ruoka-aineisiin mihin on lisätty vitamiineja esim. maitoon tuota tuiki tärkeää D-vitamiinia. Tuntuu jotenkin nurinkuriselta, että maidosta sen käsittelyssä poistetaan/poistuu kaikki hyvä ja sitten niitä hyviksiä lisätään keinotekoisesti. Saattaa olla vähän mustavalkoisesti ajateltu, mutta…


Joka tapauksessa koen hyötyneeni D-vitamiinisuihkeesta. Suihkautan sitä suuhun yhden suihkauksen aamuisin. Maku on miellyttävä, ei lääkemäinen. Jos en ihan väärin muista yhdestä suihkauksesta saa D-vitamiinia 75 mikrorammaa ja suositus taitaa tällä hetkellä olla aikuiselle jotain 50 mikrogramman luokkaa. Suihkeesta sanotaankin sen olevan huippuvahva. Suosittelen lämpimästi aloittamaan talvikuukausiksi D-vitamiinilisän käytön. Se tekee hyvää hyvinvoinnille ja terveydelle, piristää ja energisoi.    

6 kommenttia:

 1. D-vitamiinin saantisuositus on itseasiassa 7,5mikrogrammaa meillä suomessa (ja Eu:ssakin kai?)

  Lainaus:
  "Kanadan Lääkärilehti on julkaissut uudet D-vitamiinin saantisuositukset. Niiden mukaan alle 50-vuotiaiden terveiden ihmisten tulisi ottaa päivittäin 10–25 mikrogrammaa (µg) ja terveiden yli 50-vuotiaiden 20–50 µg. Luukatoa potevien alle 50-vuotiaiden suositus on vähintään 25 µg/vrk. Itsehoidossa 50 µg/vrk on turvallinen annos, mutta sitä suurempia annoksia käyttävien tulisi olla lääkärin valvonnassa, todetaan Kanadan Lääkärilehdessä. USA:n uskotaan pian seuraavan Kanadan esimerkkiä."

  Itse otan D-vitamiinia n.45-60 mikrogrammaa päivässä eri lähteistä, tosin en kylläkään muista ottaa joka päivä. Samoin pikkuneiti (2v) saa kalaöljykapseleista 10 mikrogrammaa + lisäksi usein minisun-tabletista toiset 10 mikrogrammaa. Tämä siksi, koska hänellekään ei tule joka päivä noita annettua ja toisekseen meillä käytetään paljon luomutuotteita joihin ei ole lisätty D-vitamiinia.

  Muistan edelleen kuinka koulussa peloteltiin liiasta D-vitamiinista että siitä voi sairastua koska se on rasvaliukoinen... niinpä niin...

  Lainaus:
  Näin siis suomessa:
  D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiini on myrkyllinen suurina annoksina, joten ohjeellinen suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuisille on 50 µg päivässä. Lapsille turvallisen päiväsaannin raja on 25 µg päivässä. Käytännössä haitalliset yliannostukset ovat erittäin harvinaisia.

  Itse olen vakuuttunut D-vitamiinin hyödyistä ja olen aina pyrkinyt sitä lapselle antamaan ja itse myös ottamaan.

  VastaaPoista
 2. Iive
  Kiitos tarkennuksista! Ihanaa kun jaksoit oikaista.
  Yhtä kaikki D-vitamiinilisä on tarpeen ja hyödyksi :D

  VastaaPoista
 3. olen harkinnut että otanko käyttöön erikseen d-vitamiinin,mutta enpä enää taida.koska, syön jo monivitamiinia,jossa on d-vitamiinia,ja lisäksi omega3-tableteissakin on d-vitamiinia kohtuullisen paljon, joten luulen että pärjään niillä.
  Tosin, tuo mainitsemasi magnesiumjauhe alkaa kiinnostaa.

  VastaaPoista
 4. Blueberry
  Avokkini on tilannut tuota Magnesiumsitraattia Aminopörssistä. Ymmärtääkseni sitraatti on yksi parhaiten imeytyvistä magnesiumeista ja kokemukseni mukaan voin allekirjoittaa sen. Sitä on kait kapseleinakin, mutta tuo jauhemainen toimii ainakin mulle huipusti. Jalat ei ole levottomana kun iltasin ennen nukkumaan menoa otan pussin jauhetta.

  VastaaPoista
 5. Pitääkin tarkistaa, saako fitnesstukusta tuota magnesiumsitraattijauhetta,sieltä kun tilaan yleensä muutakin,erikseen ei viitsisi nettitilausta laittaa vetämään.

  VastaaPoista
 6. Blueberry
  Mulla on käsitys, että magnesiumsitraattia on eri valmistajilla. Ostimme taplettina Luontaistuntija-kaupasta, mutta oli huonoa. Tuo mitä Aminopörssissä myydään toimii mulla, muista ei nyt ole kokemustakaan. Luulisi Fitnestukussakin olevan...

  VastaaPoista