maanantai 10. lokakuuta 2011

Herkullista luomuruokaa ja muuta jorinaa :)

Luomuviikko on päättynyt, mutta onneksi luomuisia valintoja voimme tehdä ilman teemaviikkoakin. Ja vielä tämä postaus pyörii luomun ympärillä, mutta lupaan tämän jälkeen taas kirjoittaa muustakin. Räkätautikin alkaa olla voitettu, joten liikunnan pariinkin voin innokkaana palailla, ihanaa!

Kävin avustajani kanssa eilen Espoossa Luomua läheltä-tapahtumassa. Tapahtuma järjestettiin Villa Elfvikin luontotalossa ja sen pihapiirissä. Tapahtumainfosta sain käsityksen, että se olisi paljon suurempi mitä loppujenlopulta olikaan. Toisaalta, voihan olla myös niinkin, että luomutorit Suomessa hakee vielä paikkaansa. Paikalla oli 4-5 luomutilaa myymässä tuotteitaan luontotalon pihapiirissä. Sisällä oli mahdollisuus seurata luentoja Itämeren tilasta ja ekologisesta ruuasta. Luomua läheltä-tapahtuman järjesti ”BERAS
Implementation 2010 -2013 on EU:n Baltic Sea Region - ohjelman
kansainvälinen hanke, joka edistää Itämeren alueen ravinnekierron
kestävää kehitystä sekä ympäristöystävällistä ruuantuotantoa
ja -kulutusta. Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society-
projekti eli BERAS-hanke tähtää Itämeren hyvinvointiin vahvistamalla
sekä ruoantuotannon että maaseudun ekologista kestävyyttä ja
kehitystä. Tavoitteen saavuuttamiseksi hankkeessa kehitetään
luomumaatilojen tehokasta ravinteiden kierrätystä ja edistetään
elintarvikeketjujen suunnittelua lähiruoka-ajatteluun perustuen.
Projektiin on sitoutunut 9 Itämerta ympäröivää maata Ekologinen
kierrättävä maatalous on ruokatuotantoa ilman kemiallisia lannoitteita
ja torjunta-aineita. Ravinteiden sekä kotimaisten lannoitteiden ja
rehujen tehokkaammalla kierrätyksellä vähennetään maatalouden
aiheuttamaa ravinnekuormaa Itämereen ja parannetaan alueellista
ravinnetasapainoa. Suomalainen ruuanvalmistus ja Itämeren paikallinen
suojelu yhdistyvät BERAS-hankkeessa. Hankkeen tavoitteisiin kuuluu
luomulähiruoan käytön edistäminen kotona kuin myös ravintoloissa.
Puhtaamman Itämeren ateriakokonaisuudessa suositaan sekä luomua että
puhtaasti tuotettua lähiruokaa kasvukausien ja raaka-ainesesonkien
mukaisesti. Ruuanvalmistusta pyritään kehitettämään ekologisempaan
suuntaan esimerkiksi lisäämällä jätteiden kierrätystä, vähentämällä
ruoan hävikkiä ja energian käyttöä. Lisätietoja:
http://blogs.helsinki.fi/berasimplementä-tapahtuman kuvauksesta.tation/”
Tiedot otettu Facebookin Luomua läheltä-tapahtuman kuvauksesta.

Nyt en kuitenkaan käy läpi luentojen sisältöä sen enempää. Totean vain Itämeren tilanteen olevan surkea ja ettei kaikkea hyvää voi saada ekologisilla ruokavalinnoilla kerralla, vaan on valittava oma suunta mitä tukea. Luennot olivat pienessä huoneessa, jonka vieressä oli lasten leikkipaikka. Ei valitettavasti paras mahdollinen paikka luentojen kuuntelua ajatellen. Kahvila Satakielestä sai ostaa luomuherkkuja, mutta luomusoppa oli esim. loppunut jo kahdentoista pintaan.
Paikalla oli aika paljon ihmisiä ja jotenkin tuli sellainen tunne ettei järjestäjä ollut varautunut niin suureen suosioon. Toki eilen oli aivan upea päivä; tuuletonta ja aurinkoista. Ostin luomutilallisilta perunoita, porkkanaa, sipulia, naudanpaistin, naudan jauhelihaa, ruisvuokaleivän, vadelmahillon, mustaherukkamehun, luomumunia ja punajuuria. Valkosipulit olivat valitettavasti loppuneet. Etukäteen jotenkin ajattelin kaiken paljon kalliimmaksi mitä tuotteet olikaan.

Valmistimme munakkaan johon laitoimme kirsikkatomaatteja, pekonia ja juustoraastetta. En tiedä olenko ikinä syönyt niin herkullista munakasta. Munat olivat lauantaina munittuja. Vatsa tuli vaan täyteen eikä annos tarkoituksella ollut suurensuuri, mutta mieli olisi syönyt vaikka kuinka paljon.

Tänään keitimme luomuperunoita ja niiden kanssa luomunaudanjauhelihaa sekoitettuna poronkäristeeseen. Sekaan tomaattia ja kermaa avokin maun mukaan. Herkullinen ateria ja jälleen todettava perunoiden olleen herkullisia. Vetisyydestä ei tietoakaan. Ne olivat kertakaikkiaan maukkaita. Kyllä tuoreeltaan luomuruoka on taivaallisen hyvää, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Tänään tuli toinen osa Lisäaineet lautasella-ohjelmasarjasta ja jakson näkee Areenasta, jos ei ehtinyt katsomaan. Valitettavasti äänitekstitystä ohjelmassa ei ollut, kuten ei viime viikollakaan. Haluankin kiittää Iiveä Voimaa hoitsulle-blogin kirjoittajaa hänen hyvistä kirjoituksistaan blogissaan juuri tuosta Lisäaineet lautasella-ohjelmasta ja muistakin viime viikon ohjelmien herättämistä teksteistä. Niitä on ollut mukava lukea.

Viime viikkoina olen Facebookin kautta löytänyt uusia ja mielenkiintoisia kauppoja joihin pitää joskus päästä tutustumaan. Tässä vinkkejä teillekin:

Aitoja makuja -store
”Haluamme tuottaa asiakkaillemme uusia maku- ja ostoelämyksiä tarjoamalla korkealaatuisia ja kohtuuhintaisia (erikois)tuotteita meiltä ja maailmalta. Valikoimissamme on niin elintarvikkeita kuin ruokaan liittyviä muitakin tuotteita.
Keskitymme mahdollisimman puhtaisiin, lisäaineettomiin ja terveellisiin ruokatuotteisiin – unohtamatta, että välillä meistä jokainen tarvitsee myös ”hemmottelutuotteita” (comfort food), jotka eivät aina ole niin terveellisiä, mutta – ah, niin hyvänmakuisia!
aitojamakuja.store@gmail.com

Osoite: Runeberginkatu 54, 00260 Helsinki, Finland"

”Ekovintti on Helsingin Töölössä sijaitseva uusi ekoshop josta löydät puhtaita, synteettisistä kemikaaleista vapaita hygienia tuotteita, sekä tuotteita kodin puhdistukseen, ekologiseen kauneuteen sekä pehmeitä luomuasusteita ja lahjoja lapsille. Palvelemme myös verkossa.
Osoite: Mannerheimintie 98, 00250 Helsinki, Finland"

"Osuuskauppa Tuusulan Oma Maa on paikallisten viljelijöiden omistama osuuskunta, jonka tarkoituksena on tarjota terveellistä, tuoretta, ekologista ja lähellä tuotettua ruokaa kuluttajille.
Osoite:" Rannankoukku 18, 04300 Tuusula, Finland
Lauantaina Osuuskauppa Oma maa avasi liikkeen myös Kallioon, mutta osoitetta en tähän hätään löytänyt, mutta osotteessa www.loydaluomusi.com on sekin ja paljon muuta mielenkiintoista tiedotetta.

Tokihan mulle kuuluu muutakin kuin luomua luomun perään :D Flunssa alkaa olla taltutettu, joten treenikärpänen voi taas alkaa suristelemaan. Mun viikonloppuun luomuilun lisäks kuulu järjestötouhuja. Perjantaina kokoonnuimme Opaskoirayhdistyksen hallituksen kanssa kokoustamaan ja lauantaina yhdistyksellä oli ylimääräinen kokous, josta päivä jatkui vielä Yhteyshenkilötapaamisella, joten kotiuduttua oli aika väsähtänyt. Sauna, vähän punaviiniä ja juustoa mieltä hellittelemään :D Ja eilen ystäväpariskunta piipahti kahvittelemassa. Oli hauska päästä rupattelemaan. Ja mikä ilahduttavaa tänään työpuhelin on soinut monta kertaa. Olisiko nyt merkki siitä, että vihdoinkin alkaisi vähän vilkastumaan. Pari sellaistakin soittajaa joiden edelliskäynnistä on yli puolitoistavuotta. On todella mieltä lämmittävää heidän paluunsa. Tänään eräs asiakas vei työpaikalleen esitteitämme ja käyntikorttejamme, joten saas nähdä poikiiko sieltä suunnalta jotain. Fiilis on tällä hetkellä hyvä ja toivottavasti syksyn alavireydet on nyt taakse jäänyttä ja nyt positiivisin mielin eteenpäin. Ja nyt suihkuun! Ja vielä ennen suihkua haluan toivottaa 23. lukijan insensibilityn tervetulleeksi joukkoon. Toivottavasti täältä löytyy kiinnostavaa luettavaa nyt ja tulevaisuudessa. Kupariperhonen on saanut muuten sadannen lukijan blogissaan Liian läski lentämään, onnittelut. Ja te jotka ette ole vielä tutustuneet hänen blogiinsa, tehkää se, sieltä löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa. En siis ihmettele yhtään lukijoiden paljoutta. Hih, itselläni on aikas pitkä matka tuohon kolminumeroiseen lukijamäärään! Pitäsköhän luomutella vähemmän ja keksiä kiinnostavampia aiheita, jottalukijoita löytyisi lisää :D Noh, ehkä tätä jokunen anonyymikin lueskelee tuon 23 lukijan lisäksi.
Hei, mutta tällasta jaarittelua ei kyllä lue kukaan, joten postaus julki ja Hepa suihkuun!

3 kommenttia:

 1. Luomu on mahtavaa ja kiva juttu, kun sunnuntain tapahtumasta löytyi kaikkea herkullista! Minäkin olen löytänyt monia hyviä luomua tarjoavia kauppoja,kiva kun pidät niitä esillä! :)

  VastaaPoista
 2. "Jaarittelut" luettu!

  Ootkos muuten kuullut, että Kamppiin (?) ois tulossa hillittömän iso Maatilatori tms. Kemikaalicoctailissa siitä kerrottiin.
  Pistän nyt tähän kommenttiin lisäinfoa kun joskus olet maininnut uuden mustan sivujen toimivan sulla huonosti.

  "600m2 kokoiseen kauppahalliin mahtuvat liha-, kala- ja juustokauppa, koivuhaloilla lämpiävä leivinuuni, perinteinen leppäsavustamo, pienteurastamo, juureskellari, jyvämylly, raakamaitobaari ja mm. kahvila-ravintola — parhaita pohjoisia makuja tiimiltämme ja yli 500 suomalaiselta pientuottajalta."

  Lisää siis täällä, ei ollut hirveästi linkkejä ainakaan tuolla itse tekstissä.

  http://www.uusimusta.fi/kemikaalicocktail/2011/10/10/unelmista-totta.html

  VastaaPoista
 3. Mustikkatyttö
  Kiitos!

  Iive
  En ole tiennytkään, tosi mielenkiintoista. Täytyy käydä lukemassa tuo antamas linkki. Tonnehan täytyy päästä tutustumaan kun se aukeaa!

  VastaaPoista