torstai 20. lokakuuta 2016

Kumihimolla punontaa

Viikko vierähtänyt täällä mökillä enkä ole ainuttakaan postausta saanut kirjoitetuksi, joten eiköhän nyt ole aikakin...

Kuun alussa olleessa Vantaan näkövammaisten käsityökerhossa oli teemana kumihimo. Kerhon vetäjä Tarja itse punoo kumihimolla avainperien lisäksi avainkaulanauhoja, rannekoruja jne. Me aloitimme avaimenperistä ja kahdeksalla langalla. Käytimme kahta eri väriä töissämme. Satiinilangat pujotetaan kumihimoon tietyllä tavalla riippuen millaisen kuvion haluaa. Mitä enemmän lankoja sitä upeampia ja täyteläisempiä töitä pystyy tekemään. Kuulemma voi tehdä 16 nauhallakin. Tällöin saa mm. kukka- tai vaikkapa mansikkakuviota. Mutta pysytään me nyt tässä helpoimmassa versiossa :)Kahdeksalla langalla tehtäessä punonta tuntui ehkä hiukan yksitoikkoiselta. Lankoja siirrettiin oikealta ylhältä vasemmalle alhalle ja kumihimoa liikutettiin kädessä aina sen mukaan mikä väli oli menossa. Tärkeää siis muistaa oliko jo kääntänyt seuraavan välin ylös vai ei. Sen kyllä oppii myös tuntemaan reiän suulta punonnasta missä on menossa. Yksikseen sokkona tehdessä lankojen värit on merkittävä jotenkin, jotta järjestys pysyy oikeana.Yhteen avaimenperään menee yllättävän paljon lankaa. Olikohan se 50 cm vai 60 cm. En muista, mutta avaimenperän pituuteen nähden tuntuu paljolta. Kun työ on halutun mittainen tai langat eivät enään yllä kumihimon väleihin on aika työ päätellä. Langan päät otetaan yhteen, tehdään hevossolmu mahdollisimman lähelle punonnan päättymiskohtaa. Langat kiristetään vielä yksitellen. Apuna kannattaa käyttää korupihtejä.Lopuksi lankojen päät poltetaan sytkärillä, jotta ne eivät lähde purkautumaan.

Kumihimolla punominen sujui aika rivakasti, joten ehdimme tekemään toisetkin avaimenperät. Ahneuksissani halusin tehdä pidemmän eikä valmis avainperänä ajatus tuntunutkaan hyvältä :) Joka tapauksessa tulipahan harjoiteltua lisää kumihimolla punontaa :)

Tunnustettava on, että ostin pari vuotta sitten itselleni laatikollisen satiininauhoja sekä kumihimon. Rottinkikerhossa minulle kerran kumihimoa esiteltiin ja hulluuksissani heti ostin langat. Näin pitkään meni ennen kuin tuli tilaisuus opetella miten punonta tapahtuu. Nyt minulla on mahdollisuus käyttää lankani/nauhani pois. Tosin ehkä minua kiehtoisi enemmän avainkaulanauhan tai rannekorun teko. Netissä ohjeita on paljon, mutta ne ovat kuvina ja enlanniksi. Kiva oli kuitenkin päästä jyvälle mistä kumihimossa on kysymys, joten kiitos Tarja :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti