sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Puhuvia apuvälineitä

Meille näkövammaisille on paljon erilaisia puhuvia apuvälineitä. Itselläni käytetyimmät ovat vaaka, lämpömittari ja värintunnistin. Puhuvista kelloista en tykkää, joten käytänkin pistekelloa puheen siasta. Meiltä löytyy myös puhuva kuumemittari, mutta se ei kovin luotettava mittari ole.

Ystäväni avustuksella teimme videopätkän, jossa näytän miten lämpömittari ilmoittaa englanniksi sisä- ja ulkotilan lämpötilat, miten vaaka ilmoittaa valmiutensa ja miten se kertoo kauhulukemat kolme kertaa. Vähemmällähän se lukema ei mene perille ;) :P Vaaka puhuu suomea.
Värintunnistin on myös suomen kielinen. Kun haluan tietää esim. puseron värin, laitan puseron tasaiselle alustalle ja painan tunnistimen kangasta vasten. Valoa ei saa päästä tunnistusvaiheessa, laite ilmoittaa ihan omiaan. Tosin omiaan se ilmoittaa välillä, vaikka valoa ei tunnistimeen osuisikaan. Sen huomaatte videolta keskimmäisen pyyheliinan värin tunnistuksessa. Jos minulla on jokin beessin värinen juttu, laite ilmoittaa "oliivinvihreäruskeaharmaa" jne. Sanonkin, että värintunnistin on suuntaa antava ja oikeasti tunnistaa päävärit, selkeät värit hyvin. Liukuvärjätyt, murretut värit, erilaiset värisävyt ovat sitten vaikeampi juttu.

5 kommenttia:

 1. Apua, toi vaaka on kyllä armoton :D

  VastaaPoista
 2. Haa - tuota värintunnistinta yritin joskus testailla Aviriksessa, mutta en oikein osannut...

  VastaaPoista
 3. Oho! Nämäpä näyttivät mielenkiintoisilta :)
  Tuo vaaka on kyllä... pakkoko sen on noin monta kertaa se paino hokea :D menisi se perille varmanan vähemmälläkin :P

  VastaaPoista
 4. Onpa mielenkiintoinen tuo värintunnistin. Mihin sen toiminta perustuu?

  VastaaPoista
 5. Brego, en valitettavasti tiedä värintunnistimen toimintamekanismia, miten se värit tunnistaa... Tiedän vain ettei valoa saa päästä yhtään tunnistettavan kohdan ja tunnistimen väliin. Jos niin käy, se ilmoittaa väriksi mitä sattuu. Tosin sitä se tekee välillä muutenkin. En taatusti omista esim. puseeroa, joka tunnistimen mukaan on hharmaa-olivinvihreä-ruskea :D

  Vaaka on todellakin armoton! Kuvaushetkellä onneksi päällä olevat vaatteet toi vähän ylimääräistä, että koko totuus ei siinä ollut :D

  VastaaPoista