maanantai 12. joulukuuta 2011

Maanantai - joululauluja ja pipareita


Kotiuduttiin tovi sitten kirkosta. Olen asunut täällä kohta yhdeksän vuotta ja nyt ekaa kertaa kävin kirkossamme. Eipä siis tule kovin usein siellä käytyä. En ole erityisen uskonnollinen, joten selittänee asiaa. No nyt mentiin laulamaan kauneimpia joululauluja. Siitäkin on vuositolkulla aikaa kun viimeksi olen niitä ollut jossain laulamassa, vaikka tykkäänkin tapahtumasta.  Tuolla oli eri vammaisryhmiä, joten sain laulujen sanat pistekirjoituksella, joka oli laulamisen kannalta aivan mahtavaa. Meidän näkövammaisten lisäks paikalla oli kuuroja, heikkokuuloisia, kehitysvammaisia ja liikuntavammaisia. Toki myös ihan ”tavallista” kansaa. Paikalla oli viittomakielen tulkki, joka viittoi puheet ja laulut. Parilla sokealla oli myös opaskoira mukana. Vajaa tunti vierähti lauluja laulaen ja lopuksi seurakuntasalissa tarjoiltiin kahvit/teet ja joulutortut. Todettakoon vielä, että en minä sen enempää kuin avokkikaan  osata laulaa, mutta raakkuuhan variskin äänellään :D Kiva oli käydä ja päästä hetkeki täältä neljän seinän sisältä pois. Mentiin kirkkoon kävellen. Vettä satoi ja oli paikkapaikoin tosi liukasta. Jouluinen tunnelma sään puolesta aika kaukana. Mä niin toivon, että jouluna olis lunta. Valkoinen luminen maa kuuluu jouluaikaan. No nyt ne vähäset mitä on satanut sulaa kovaa vauhtia pois, tylsää…


Mulla oli tänään kiropraktikko ja matkat käytin neulomiseen. Olin satavarma, että aikani on klo 11.00. Saavuin reippaana paikalle etuajassa ja kuulinkin aikani olevan vasta kello 15.00. Onneksi kiropraktikkoni oli niin ihana ihminen, että hoiti minut ennen lounastaukoaan. Oikea puoli niskasta oli edelleen jumissa. Ens maanantaina menen taasen ja silloin on pidempi aika, katotaan harjotteita mulle. Neulomisesta muuten sen verran, että viime yönä istuin kolmeen käsitöideni parissa. Cookin Kaappaus-kirjakin tuli kuunnelluksi loppuun.


Laihduttamisestani en ole aikoihin kirjoittanut mitään. Siitä ei valitettavasti ole paljoa kirjoitettavaa. Ennen korvaleikkausta painoni nousi yli 69 kiloon. Toki leikkausviikolle osui myös kuukautiset. Jäin silti miettimään vaikuttiko alitajuntainen stressi/jännitys asiaan.  Nimittäin heti kun leikkaus oli ohi paino tippui. Alle 68 kilon en ole tosin päässyt, ja se tuntuukin käsittämättömän vaikealta. Syyskuun lopulta lokakuun alusta painoni on pyörinyt 68.2-68.8 kg:n välillä ja leikkausta ennen piikki 69.4 kiloon. Olen yrittänyt olla stressaamatta ja muistuttanut itseäni siitä, että on jo hyvä se ettei paino lähde nousuun nyt etenkään sairaslomani aikana milloin kulutus on pienempää. Tänään vaa’an lukemat olivat 68.7, lukemien käydessä viime viikolla jo 68.2 kilossa. Pientä nousua, mutta huomenna saattaa tilanne taas olla eri, joten puolen kilon heilahduksista en ota kyllä stressiä. Tämän toipilasajan jälkeen otan liikunnan suhteen ison ryhtiliikkeen ja ”kiristän” vielä ehkä syömisiänikin. En tarkoita, että alkaisin viettämään nälkäpäiviä, mutta tarkennan mitä suusta menee alas. Usko on luja, että vielä se 60 kilon alitus tulee ja sitä kohti matkalla ollaan.


Laihdutuskirjoituksen peräänhän ”sopii loistavasti” Hedelmäsokeripiparkakkujen ohje. Ennen kirkkoon lähtöä tein taikinan valmiiksi jääkaappiin kovettumaan huomista  leipomista ja paistamista odottamaan. En ole koskaan aikaisemmin törmännyt ”hedelmäsokeripipareihin”, joten saas nähdä mitä tuleman pitää…


Hedelmäsokeripiparkakut


150 g rasvaa
1 dl hedelmäsokeria
1 tl kanelia
1 tl kaardemummaa
1 tl inkivääriä
0.5 tl neilikkaa
(Tunnustan, laitoin valmispiparkakkumaustetta. En viitsinyt ostaa kaikkia mausteita erikseen, nyyh… Laitoin seosta reilun ruokalusikallisen.)
2 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
1 dl rouhittua mantelia
1.5 dl kaakaojauhetta
(En tiedä olinko ihan tampio, laitoin raakakaakaojauhetta kun ”tavallista” ei ollut)
1 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
Vaahdota rasva, sokeri ja mausteet
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten
Lisää kermaviili, mantelirouhe ja kaakao-sooda-vehnäjauhoseos siivilän
läpi
Sekoita taikina tasaiseksi
Leivotaikinasta 3 n. 4 cm paksua tankoa
Kääri tangot leivinpaperiin tai muoviin ja anna kovettua jääkaapissa
seuraavaan päivään.
Leikkaa tangosta terävällä veitsellä n. 3 mm paksuisia viipaleita.
Paina halutessasi keskelle puolikas kuorittu manteli tai ripottele
mantelirouhetta pinnalle.
Paista 200 asteessa 10-15 min


Mä taidan olla keski-ikäistymässä, sillä nyt kudin kouraan ja telkusta uutiset :D

2 kommenttia:

  1. Mä viihdyn kirkoissa vaikken uskonnollinen olekaan. Kerran houkuttelin siskonkin mukaan kirkkoon jouluna, siellä järkättiin lapsille joku oma joulujuttu, ja mehän mentiin sitten sinne koska se oli lyhyempi kestoltaan kuin aikuisille tarkoitettu. Siellä oli joku epävireinen lapsikuoro, söpöä.

    VastaaPoista
  2. Ite tykkään eniten pienistä puukirkoista. Ne on niin tunnelmallisia paikkoja.

    VastaaPoista