perjantai 21. syyskuuta 2012

Detox - puhdistautuminen ruokavalion avulla/fiiliksiä siirtymäviikolta


Viikonlopun vietämme taasen mökillä. Tänään olen valmistanut itselleni Detox-kuuriin sopivia eväitä. 


Siirtymäviikko alkaa olla lopuillaan. Keskiviikko-iltana söin tummaa vadelmasuklaata muutaman palan ja tarkoitus on ettei enää ennen puhdistusviikkoja menisi kurkusta suklaata alas.


Eilen söin ystävän luona Lidlin juustosämpylän ja tarkoitus on etten syö valkoista vehnää enää ennen kuin Detox-kuuri on kokonaan ohi. Aamuisin olen syönyt täysjyväspeltti-kaura-riisikakkuja ja mökille lähtee riisikakkuja täysjyvänä. Kakkujen päälle olen vielä laittanut ilmakuivattua kinkkua, jota varmasti tulen seuraavan kahden viikon aikana ikävöimään. Viikonlopun aikana se pitäisi jättää pois.


Aamuisin olen juonut sitruuna-inkivääri –juoman ja kakkujen lisänä luomuluonnonjogurttia luomuomenasoseella, jossa ei ole lisättyä sokeria.


Siirtymäviikolla kovien juustojen syönti on lopetettava, mutta en ole viime sunnuntaiaamun jälkeen niihin koskenut enkä enää koske. Raejuustoa olen tällä viikolla syönyt ja se onkin ollut sallittua. Puhdistusviikkojen aikana maitotaloustuotteet jää pois, joten uutta raejuustoa ei nyt osteta.


Siirtymäviikolla tarkoitus on jättää myös pois valmiseinekset, joka ei tuota ongelmaa. Sellaisia kun syön äärimmäisen harvoin. Aamuisin olen juonut mukillisen mustaa teetä, eilen yrtti- ja tänään valkoista. Muuten olen nauttinut pääasiassa vihreää teetä. Mustaa teetä aamuisin olen juonut enimmäkseen laiskuuden vuoksi. Se kun on ainoa tee mitä on pusseina ja aamulla en jaksa hauduttaa. Pakkasin mukaan Pyhä Olavin Kuningattaren yrttiteetä mökille ja siellä ei mustaa teetä taida edes olla, joten voinen todeta mustan teen jääneen jo pois.


Punaista lihaa (paitsi ilmakuivatussa kinkussa) en ole tiistain jälkeen syönyt. Silloin söin jauhelihafetapullia ja vihersalaattia. Kalaa ja kanaa saa vielä syödä ja tänään söinkin pari koipea salaatin kanssa. Keskiviikkona ja
 torstaina herkuttelin lohella ja uunikasviksilla.


Kurssimatskussa kehotetaan luopumaan myös ruokasuolasta, keinotekoisista makeutusaineista, makeisista. No meillä ei tuota ruokasuolaa edes käytetä. Kaapista löytyy vuori- ja merisuolaa. Valkoinen teollinen suola on ollut pannassa jo pitkään. Avokille joskus menee juomia missä keinotekoisia makeutusaineita, itse en niitäkään käytä, joten siirtymäviikossa on paljon poissa jo pahiksia ihan normi ruokavalionkin kautta. Eli, suunta on ollut oikea ja elämäntavat terveellisemmät mitä joitakin vuosia sitten. Tästä on varmasti hyvä jatkaa.


Tämän viikon aikana on ollut pyrkimys vähentää kypsän ruuan määrää ja lisätä raakaravinnon määrää vastaavasti. Jos syö isoja annoskokoja, niitä vähän pienemmäksi. Itse en ole juurikaan pienentänyt. Raakaravinnon määräkin nousee oikeastaan vasta nyt. Valmistin salaatin mihin tulee salaatinlehteä, avokadoa, papajaa(melooni käy myös)sekä krassia. Sitä ei lähikaupasta löytynyt. Salaattiin tein punaisen peston. Siihen tuli pinjansiemeniä, valkosipulia, basillikaa, oliiviöljyä, aurinkokuivattuja tomaatteja. Juusto jäi siis pois. Liotetut ja keitetyt kikherneet sekoitettiin pestoon ja ”mössö” salaattiin. Maistoin salaattia hiukan ja maistui herkulliselta. Siinä huominen ruokani mökillä. Avokki ei aio osallistua vaan tekee itselleen äijäkiusauksen. Ohjeen nappasin kurssimateriaaleista.


Keittelin pakuriteetä mihin lisäsin sitruunaa ja inkivääriä. Annoin sen jäähtyä ja pulloon mökille vietäväksi. Teestä saattoi tulla aavistuksen liian vahvaa. Kokkasin vielä hedelmä-marjajuoman. Siihen laitoin puolukoita(ohjeessa karpaloita), vadelmia, kiiviä, ananasta, sitruunaa ja greippiä. Lopuksi lisäsin vielä vähän vettä ja ei muuta kuin sauvasekottimella hedelmät mehuksi. Juomaa tuli vajaa litra ja se riittää mökillä mihin riittää. Sauvasekotinta en jaksa viedä möksälle, joten siksipä nämä etukäteiskokkaukset. Ens viikolla kotona saa sitten huristaa sauvasekottimen kanssa riittämiin.


Pakkasin mökille punaisia linssejä ajatuksena toisena päivänä keitellä linssikeiton. Avokki ei luvannut sitäkään maistaa. Se itse asiassa on vinoillut – hyväntahtoisesti tosin -
tästä mun Detox-kuurista. Kyllähän tämä kieltämättä vähän haastetta tuo, sillä syömme nyt kokonaan eri ruokia, mutta sovimme niin, että kumpikin valmistaa itse omansa.


Olen kirjoittanut tästä detoxista oikeastaan kokemuksieni ja tekemieni asioiden kautta. Ehkä voisi olla paikallaan myös aiheesta teoriapostaus faktoista. Tosin tämä kaikki mitä olen nyt ja
aijemmin viikolla kirjoittanut,  perustuu kurssilla saatuun tietoon. Mutta, jos kiinnostuneita ilmottautuu tämän postauksen kommentteihin, voisin yrittää laatia ihan ”kunnollisen” tekstin aiheesta. Nyt kuitenkin Harmaakuonolle ruokaa, kylmälaukun pakkaus ja matkaan.


Ihanaa viikonloppua jokaiselle lukijalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti